top of page
Ons Verhaal
Met ‘Huufdveugel’ realiseren we onze droom...

Pieter, was dat jouw droom, een eigen wijn op de markt brengen?

Ik liep er inderdaad al een tijdje mee, na 14 jaar als wijnhandelaar en importeur te werken kriebelde het om een stapje verder te gaan. Eigenlijk al sinds ik oenoloog Jérôme Calmes leerde kennen, eind 2017. Jérôme groeide op in de Bordeaux streek, heeft grote kennis van wijnen, maar heeft niet meteen een fortuin opzij staan voor een eigen domein. Vandaar dat hij zich specialiseert in ‘assemblages’ maken of wijnen samenstellen voor andere bedrijven.

 

En hij heeft voor jullie een toppertje gemaakt?

Drie toppertjes zelfs: wit, rood en rosé. We wilden een betaalbare allroundwijn, maar met meer smaak en complexer dan gebruikelijk is voor een eenvoudige wijn. Jérôme is daar op een voortreffelijke manier in geslaagd. Toen ik mijn collega Philippe de assemblage van Jérôme liet proeven was hij onmiddellijk verkocht. “Dien é den huufdveugel afgeschoote”, riep hij spontaan. ​

 

Philippe, jij hebt de wijn z’n naam gegeven?

Inderdaad, onze wijnen worden verkocht onder het label ‘Huufdveugel’. Daarmee benadrukken we dat het toppers zijn onder de allroundwijnen. Zowel rood, wit als rosé, zijn een blends van 5 druiven. De druiven zijn afkomstig van diverse domeinen uit het zuiden van Frankrijk, zowel uit Le Sud-Ouest als Languedoc.

 

Pieter, wat maakt Huufdveugel uniek?

We vertrekken vanuit een ander standpunt, wijn hoeft niet regiogebonden te zijn. We kiezen eerst de druivenrassen, elk met een eigen smaakprofiel en vervolgens uit welke wijnregio we deze halen. Doorgaans kiest men ervoor om wijnen te maken in één appellatie met de daartoe behorende druiven. Door meerdere druiven te gebruiken uit verschillende appellaties zijn we genoodzaakt onder het label “Vin de France” te produceren en uiteraard niet onder een AOC appellatie label. Op deze manier hebben we aromatische wijnen gecreëerd met veel smaak om ook de meest veeleisende wijnliefhebber te behagen.

Onze wijnen zijn blends van verschillende druiven die we selecteerden in Zuid-Frankrijk. Een combinatie van fraîcheur uit Le Sud-Ouest met de kracht en volheid uit de Languedoc, perfect geassembleerd door oenoloog Jérôme Calmes. Elke wijn is uitgegroeid tot een echte "Huufdveugel". Proef en geniet!" ​

Waarom kiezen we voor een blend of assemblage wijn?

Gebruik in Frankrijk nooit de term "melange" van wijnen, want dat wordt beschouwd als een onderschatting van het assembleren. Als wijnproducent zijn er twee mogelijkheden: ofwel maak je een wijn van één bepaalde druivensoort, ofwel van meerdere soorten. In het eerste geval is sprake van een (mono)cépage, in het tweede van een assemblage of blend. Het doel van assembleren is dat de druivensoorten complementair zijn en elkaar aanvullen. Assemblages zorgen doorgaans voor rijkere en vollere wijnen die interessanter zijn dan wanneer er slechts gebruikt wordt gemaakt van één druivensoort.

​Onze oenoloog Jérôme maakt de assemblage en is daarmee verantwoordelijk voor de smaak van de wijn. We kiezen voor een assemblage omdat we hiermee een constante huisstijl kunnen creëren. Door verschillende druiven te gaan gebruiken uit verschillende streken kunnen we slechte jaren opvangen, want iedere druif rijpt op een ander tijdstip.

Wie zijn we?

Alle goede dingen bestaan uit drie. Het team van Huufdveugel bestaat uit Pieter, Philippe en Jérôme.

Pieter, geboren te Gent in 1979 startte in 2005 kleinschalig met het importeren van wijn, noem het maar een uit de hand gelopen hobby dat uitgroeide tot een groothandel en een wijnshop "La Vinoteca".

Begin 2019 kwam Philippe, geboren te Gent in 1962 de wijnhandel versterken na een carrièreswitch en 32 jaar dienst in de financiële sector. Zijn Gentse roots worden onderstreept door enkele publicaties over het leven in de Gentse volkswijken.

Tot slot is er Jérôme, geboren te Bordeaux in 1971, oenoloog van opleiding en creatief ‘wijn-duiveltje-doet-al’ sinds 1997. Hij is gespecialiseerd in Languedocwijnen, maar werkt eveneens met het Zuidwesten, Bordeaux en de Rhône. Jérôme heeft in de loop der jaren een imposante marktkennis en dito technische expertise opgebouwd, waardoor hij naast uitstekende monocépagewijnen ook aantrekkelijke assemblages kan creëren. 

vin brut de cuve

Huufdveugel vs Private Label

Heden ten dage kan je als handelaar aan de slag gaan met een private label. Je kiest een label of je staat zelf in voor het labelontwerp, rekening houdend met alle wettelijke bepalingen die verplicht te vermelden zijn op een wijnetiket. Eens je een leuk label hebt moet je uiteraard ook nog een producent vinden die de wijn wil leveren en bottelen onder het label. Niet zo eenvoudig, want veel hangt af van jouw geplande hoeveelheid flessen…

Huufdveugel werkt anders. Samen met Jérôme, onze oenoloog evalueren we de wijnoogst. Na de selectie van de druiven gaat Jérôme aan de slag met het creëren van de eerste testblends waarbij hij van elke wijn verschillende versies maakt met enkele subtiele smaakverschillen. Onze blend is dan een “vin brut de cuve” en komt rechtstreeks uit de inox tank. In deze toestand proef je doorgaans puur vergist druivensap zonder enige filtering en klaring. Hierbij krijg je een maximale smaak en fruitbeleving zoals je zelden tegenkomt. Na de gezamenlijke evaluatie wordt er beslist voor welke versie van blend we kiezen. Om onze wijnen te produceren worden de productiedata ingepland bij de bottelarij. De bottelarij ontvangt onze etiketten en onze dozen en de productie Huufdveugel kan van start gaan !

bottom of page