top of page
wijnen-huufdveugel-box.png

Huufdveugel is nieuwste project van bloeiende wijnhandel La Vinoteca

Het Nieuwsblad

18/6/2019

ERTVELDE - Ertveldenaar Pieter Gregoir (39) heeft sinds 2005 een wijnhandel. Wegens de stijgende verkoop ging hij begin dit jaar in zee met Philippe Bockstael. Samen werkten ze het project ‘Huufdveugel’ uit. Onder die Gentse naam verkopen ze drie assemblages met telkens vijf soorten druiven van geselecteerde wijngaarden uit Zuid-Frankrijk.

Pieter studeerde automatisatie. “Mijn wijnhandel is een uit de hand gelopen hobby. Reeds als twintiger verdiepte ik me in boeken over wijn en ging ik op zoek naar kwaliteitsvolle wijnen. Na een opleiding aan het Kortrijks Eigentijds Vlaams Wijninstituut zocht ik alternatieven voor de eenheidsworst die we vaak in de grootwarenhuizen vinden”, vertelt Pieter. Hij startte met de invoer van Spaanse wijnen en later ook Franse, Italiaanse en Oostenrijkse en levert ze aan winkels en horecazaken. Zijn winkel La Vinoteca in Ertvelde werd het uithangbord van zijn vooral groot-, maar ook kleinhandel. Die groeiden zo fors dat hij dit jaar de gewezen bankier Bockstael als compagnon aantrok.

Huufdveugel is nieuwste project van bloeiende wijnhandel La Vinoteca

Die versterking bood Gregoir de kans een nieuw project te realiseren. “Ik vroeg de in Bordeaux opgeleide oenoloog Jérôme Calmes zijn métier in dienst te stellen van La Vinoteca. Met telkens vijf diverse soorten en vrac gekochte druiven van geselecteerde wijngaarden uit Zuid-Frankrijk maakte hij een blend voor de witte, rode en roséwijn. Ze zijn een perfect geassembleerde combinatie van de fraîcheur van le Sud-Ouest en de kracht en volheid van de Languedoc. De drie wijnen hebben een alcoholgehalte van 12 graden en we verkopen ze in een box van zes flessen tegen 7,20 euro per fles.”

Commerçant
“Ik ben geïnteresseerd in het product, maar ik heb geen kennis van of ervaring met wijn. Ik ben meer een commerçant”, vertelt Merelbekenaar Bockstael. Hij is de bedenker van de naam ‘Huufdveugel’. Toen oenoloog Calmes de drie wijnen presenteerde, reageerde Bockstael in het Gents met dat es nen huufdveugel. Dat is een term uit het handboogschieten. “We gaan niet voor AOC's, maar garanderen kwaliteitsvolle wijn waarvan de diverse druivensoorten mekaar compenseren en resulteren in een zeer goede smaak.”

De officiële voorstelling van de drie Huufdveugelwijnen vindt woensdag 26 juni vanaf 19 uur plaats in café Het Oude Gemeentehuis, op het Marktplein 4, in Ertvelde. Vooraf registreren via www.huufdveugel.com met de code Joengneuh! is een must.

Indiër maakte logo voor Huufdveugel

Om de Huufdveugelwijnen meer cachet te geven, wilden Pieter en Philippe een opvallend en toch toepasselijk logo. Daarvoor schreven ze een wedstrijd uit. Van de 84 inzendingen werden vijf logo's geselecteerd. De makers ervan werd gevraagd hun ontwerp verder uit te werken. Uiteindelijk werd het logo van Dthotz, een bedrijf uit de Indische industriestad Coimbatore, de winnaar. Op een zwarte achtergrond staat in het wit het woord ‘Huufdveugel’. In de tekening erboven herken je een hoofd. Om de ‘veugel’ of vogel te vinden, moet je de neus en de kin van het hoofd verbergen. Dan zie je een papegaaiachtige, waarvan het bolletje een oog voorstelt. (ivh)

bottom of page